Ha tudatos vagy a táplálkozás terén és odafigyelsz rá, hogy az ételeidet a megfelelő alapanyagokból készítsd, akkor bizonyára te is gyakran olvasgatod a címkéket a boltokban.
Például a lekvárokét: érdemes megnézni, hogy az első ránézésre csodaszép baracklekvár valójában mennyi barackot is tartalmaz. Gyakran ugyanis nagy része cukor és különféle adalékanyagok. Ezek persze elkerülhetők, ha a nagyobb üzletek helyett a kistermelők, manufaktúrák vagy a piacok felé vesszük az irányt. Így találhatunk rá olyan márkákra, mint a Papp Lekvár Manufaktúra, ahol a lekvár tényleg gyümölcsből (vagy épp zöldségből) készül.
A sárgabaracktól a zellerig
Papp Miklós manufaktúrájában, Vácrátóton több, mint 15 éve készülnek az igazi, házi jellegű lekvárok, féltve őrzött, titkos recept alapján. A legfontosabb összetevők a többnyire saját termesztésű illetve más termelőktől beszerzett, gondosan válogatott gyümölcsök és zöldségek. Eleinte a kiürült bébiételes üvegeket töltötték meg a saját feketeribizli lekvárral, majd megszületett a Papp Lekvár Manufaktúra és az első lekvárokat hamarosan számos különleges íz követte.
Minden lekvárt és szörpöt kevés cukorral, színezék nélkül és egy kíméletes, forralás nélküli eljárással készítenek, hogy azok a lehető leginkább megőrizzék természetes ízüket és vitamintartalmukat. Így tehát a baracklekvárnak itt tényleg barack íze van.
A hagyományos ízek mellett igazi különlegességek is készülnek a Manufaktúrában: ilyen például a chilis eperlekvár, a rumos-csokoládés meggylekvár, a fahéjas alma lekvár, a zellerlekvár vagy a fokhagymalekvár.
Karácsonyi linzerek, Natúr homoktövis-alma lekvárral
100% gyümölcs, cukor nélkül
A különlegességek mellett a kedvenceim a natúr, paleo lekvárok, melyek nem tartalmaznak cukrot sőt, még édesítőszereket sem! Így tehát a természetes gyümölcs íz garantált és az így készült natúr lekvárok a legtöbb diétába is beilleszthetők.
A natúr kategóriában több más gyümölcs mellett találunk meggy, sárgabarack, feketeribizli és eper lekvárt a zöldség kategóriában pedig natúr fokhagyma krémet, medvehagyma krémet és zeller krémet is.
Ha Te is kipróbálnád a Papp Lekvár Manufaktúra díjnyertes lekvárjait nézz szét az áruházukban, ahol a lekvárok mellett szörpöket is találsz: https://www.hazi-lekvar.hu/