Blog...

Mézborban pácolt csirkemell, pestós rizottóval

Mézborban pácolt rozmaringos csirkemell, pestós rizottóval - gluténmentes, tejmentes recept

Korábban nem ittam még mézbort, de az első kóstolás után rögtön tudtam, hogy ezt többféleképp szeretném felhasználni.
Ennek az első lépéseként készült el a mézborban pácolt rozmaringos csirkemell, amihez a kedvenc pestós rizottómat készítettem. Természetesen tej- és gluténmentesen.

 

Hozzávalók:

A páchoz:

  • mézbor (a Pannon Mézbor Manufaktúrától)
  • olívaolaj
  • friss rozmaring ágak
  • citrombors
  • 25 dkg csirkemell

A rizottóhoz:

  • rizottó rizs (Arboriot használtam)
  • rizstejszín (The bridge bio-t használtam)
  • sörélesztőpehely
  • pesto (vegán verzió)
  • egy kisebb cukkini
  • egy fél vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma

 

Így készítettem:

Először a pácot készítettem el, amiben egy éjszakát pihentek a csirkemell szeletek.
Egy tálban összekevertem a mézbort kevés olíva olajjal. Annyit öntöttem a tálba, hogy ellepje a csirkemell szeleteket. Került még a pácba só, egy kis citrombors és néhány friss rozmaring ág. Összeforgattam, hogy mindenhol érje a szeleteket, majd befóliázva a hűtőbe tettem.

Másnap elővettem a pácolt csirkemell szeleteket és egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben közepes lángon, fedő alatt megsütöttem őket. Fontos, hogy fedő alatt, mert így végig ebben az isteni illatú mézboros, rozmaringos gőzben sültek teljesen puhára.

Mézborban pácolt rozmaringos csirkemell, pestós rizottóval - gluténmentes, tejmentes recept

Közben a rizottót is elkészítettem:
Az apróra vágott vöröshagymát kókuszolajon alacsony lángon üvegesre pirítottam egy nagy serpenyőben, kicsit később hozzáadtam az összenyomott fokhagymát és a cukkini csíkokat is. Utána pedig a serpenyőbe szórtam a rizst (1-2 maroknyit szoktak ajánlani fejenként) és kicsit megpirítottam. Itt szoktak hozzáadni egy kis fehérbort és megvárni, míg elpárolog – ez nálam most mézbor volt. 🙂 Pár perc múlva az egészet felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje a rizst és közepes lángon főztem.

Addig főztem, amíg a rizs meg nem puhult, mikor elfőtte a levét, akkor pótoltam. Időnként megkavartam és mikor már a rizsszemek elkezdtek puhulni hozzákevertem 2-3 evőkanál pestot (A Barilla bazsalikomos pestóját használtam, ez 100%-ban növényi és tejmentes).

A főzési idő letelte előtt néhány perccel hozzáadtam egy fél doboz rizstejszínt és addig folytattam a főzést, amíg a rizsszemek teljesen puhák és az egész kellemes, krémes állagú nem lett. A legvégén megszórtam az egészet sörélesztőpehellyel és tálaláskor a rizottó tetejére helyeztem egy szép pirosra pirult csirkemell szeletet.

Ha szereted a pestós ételeket és szeretsz új ízeket kipróbálni, a mézboros csirke is tetszeni fog, próbáld ki te is!

A különleges mézborért pedig köszönet a Woxbox-nak!

Hevesi Szandra
Vannak dolgok, amikről nem vagyok hajlandó lemondani ételérzékenység ide vagy oda. Ilyen egy habos cappuccino vagy egy olasz pizza. A Mentes gasztrot azért hoztam létre, hogy összegyűjtsem azokat a kipróbált és bevált recepteket, megmutassam azokat a termékeket és vendéglátóhelyeket, amelyek segítenek abban, hogy ételallergiásként / érzékenyként se kelljen lemondanod a gasztro élményekről.

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük